Sfaturi pentru îngrijirea bijuteriilor

Păstrarea bijuteriilor


 • Oricine  are o colecție de bijuterii ştie că nu este uşor de multe ori să le păstrezi . Pentru a vă bucura  cât mai mult de bijuterii, am adunat aceste sfaturi care ar trebui despre  păstrarea bijuteriilor dvs.


Siguranţa păstrării bijuteriilor

 • Stocaţi bijuteriile într-o casetă  specială pentru bijuterii  pentru a preveni  mișcarea pieselor. Deşi  ideale ar fi casetele pentru bijuterii căptușite , acestea pot fi la fel de simplu înlocuite cu  o cutie de chibrituri și bucăți de material.


Prevenirea bijuteriilor de a deveni mate

 • Există anumite cazuri ,la bijuteriile de aur şi argint când acestea devin mate,dacă nu sunt folosite o perioadă mai lungă de timp.


Depozitarea bijuteriilor în timpul călătoriilor

 • În timpul călătoriilor transportul bijuteriilor este îngreunat,de aceea se recomandă protejarea pieselor favorite.Bijuteriile pot fi protejate ,în mod tradiţional,prin rularea acestora înr-un material textil sau piele,în acest mod putând fi transportate în diverse tipuri de genti voiaj


Stocarea împreună a mai multor produse

 • Nu stocaţi împreună bijuteriile placate cu aur cu cele de argint.Reacţia dintre cele două metale poate provoca pierderea luciului şi estomparea culorilor.Se recomandă depozitarea lor în loc uscat.Baia nu este locul ideal pentru depozitare,umiditatea subţiind stratul placat.
 • Păstraţi perlele departe de celălalte bijuterii de metal,deoarece acestea se pot zgâria,estompa,decolora


Întreţinerea bijuteriilor placate

 • Păstraţi bijuteriile placate departe de suprafeţele dure.Loviturile si zgârieturile cauzează îndepărtarea stratului placat mai rapid.Păstraţi bijuteriile placate într-o cutie pentru bijuterii sau învelite într-un material uşor pentru a preveni zgârieturile.Ștergeți ușor bijuteriile placate cu aur, cu o cârpă umedă din bumbac.Utilizați o cârpă de lustruit non-abrazivă și  frecaţi ușor bijuteriile placate cu aur pentru a restabili strălucirea.Aveţi de asemenea  posibilitatea de a le  duce la un bijutier pentru a reface suprafaţa placată,acest lucru fiind necesar în cazul uzurii acestora.


Curăţirea bijuteriilor placate


Folosiţi o cârpă de lustruit  bijuterii pentru cele mai bune rezultate

 • Lustruirea bijuteriilor din aur si argint cu ajutorul  cârpei  pentru lustruit bijuterii aduce cele mai bune rezultate.Puteţi folosi  de exemplu şi un scutec de bumbac mai vechi,dar cârpele profesionale sunt cele mai recomandate.


Curăţaţi bijuteriile cu grijă

 • Curăţaţi bijuteriile regulat,dar cu grijă.Puteţi apela la un bijuterier pentru o curăţare perofesională sau puteţi prepara dumneavoastră o soluţie pentru curăţire.Evitaţi folosirea alcoolului sanitar  ca soluţie de curăţire,pentru că,va distruge literalmente suprafaţa placată.


Utilizarea apei calde la curăţirea bijuteriilor

 • Folosirea apei calde pentru curăţirea bijuteriilor nu este cea mai bună idee.Reacţia dintre apa caldă şi lichidele pentru curăţare au ca rezultat decolorarea bijuteriior,argintul Sterling fiind cel mai sensibil.


Evitaţi curăţarea bijuteriilor deteriorate

Nu curățați bijuteriile care sunt deteriorate, crăpate sau rupte, deoarece manipularea suplimentară este de natură să accentueze sau să se agraveze problema.Dacă observaţi că bijuteria este deteriorată,îngrijiţi-vă ca aceasta să fie dusă la reparat cât mai curând posibil.


DA şi NU


Renunţaţi la bijuterii înainte de baie

 • Renunţaţi la bijuterii înainte de baie.Produsele pentru întreţinere corporală pot de asemenea,sa provoace daune bijuteriilor.


Renunţaţi la bijuterii pe perioada activităţii 

Renunţaţi la bijuterii pe perioada activităţii fizice pentru a putea preveni  distrugerea acestora sau expunerea lor în contact cu soluţii chimice sau de curăţare.Unele activităţi ar trebui evitate,când purtăm bijuterii,aici fiind incluse gătitul,munca la grădină,curăţenia şi alte genuri de activităţi asemănătoare.


Folosiţi bijuteriile după aplicarea machiajului

 • Cosmeticele,lacul de păr,parfumurile şi loţiunile conţin soluţii chimice care pot dăuna bijuteriilor.Puneţi bijuteriile după ce aţi folosit acestea,pentru prevenirea bijuteriilor la o potenţială daună.


Nu folosiţi bijuteriile dacă mergeţi la piscină sau la spa

 • Clorul aflat în apă reacţionează cu metalul din bijuterii cauzând acestora decolorarea şi chiar dsune ireversibile.De aceea se recomandă evitarea folosirii bijuteriilor dacă mergeţi la piscină sau spa.


Purtarea bijuteriilor în timpul activităţiilor sportive

 • Loviturile provocate bijuteriilor în timpul activităţiilor sportive provoacă daune semnificative acestora,de accea se recomandă evitarea purtării pe perioada duratei activităţii.


Îndepărtaţi-le seara

 • Îndepărtaţi bijuteriile înainte de culcare,datorită faptului că prin  reacţia de frecare cu pielea umană va cauza acestora mai repede îndepărtarea suprafeţei placate.De asemenea,unni oameni ar putea fii alergici la materialul care stă la baza bijuteriilor,iar fiind în contact o perioadă mai lungă,poate provoca reacţii nedorite.


Nu le curăţaţi cu soluţii chimice

 • Bijuteriile placate sunt mult mai sensibile decât cele din metal pur.Lustruirea deasă a bijuteriilor precum şi îndepărtrea urmelor de sudoare şi murdărie duce la estomparea acestora.Folosiţi o cârpă umedă(nu udă) pentru curăţare.La curăţirea lanţurilor este important să ţineţi de închuietoare,şi să nu trageţi de el,pentru a evita ruperea.Cele care conţin pietre se şterg uşor fără a se freca.Aveţi grijă cu colțurile sau muchiile ascuţite care se pot agăţa în prosop și deteriora bijuteria.Nu folosiţi soluţii chimice pentru curăţirea bijuteriilor placate.soluţiile vor provoca estomparea bijuteriilor,aceasta fiinf cea mai frecventă problemă a bijuteriilor placate.


Alte sugestii pentru a prelungi durata de viață a bijuteriilor  placate

 • Evitaţi purtarea bijuteriilor într-un mediu umed.
 • Argintul placat îşi va pierde luciul,curăţirea se va face cu o cârpă umedă.
 • Folosirea anumitor medicamente(tensiune arterială şi diabet)accelerează estomparea .
 • Unele persoane sunt alergice la metalul care stă la baza bijuteriilor,sub forma unei erupţii cutanate,care de obicei dispare după o zi.Unele persoane,transpiră mai mult decât altele,ceea ce de asemenea produce estomparea stratului placat. Vă sugerăm să utilizați placarea de înaltă calitate sau bijuterii fine.